web analytics

Fagotriet.nl

Arundo donax
Het verbouwen van Arundo donax in Frankrijk is beperkt tot twee relatief kleine aangrenzende gebieden, te weten de Var en Alpes Maritimes. Er is echter een aantal gebieden buiten Frankrijk waar Arundo donax met succes verbouwt wordt. Er zijn uitstekende plantages, niet alleen in Europa (Italië en Spanje) maar oogkin Australië, de VS, Argentinië en China. Zonder er een kwaliteitscriterium aan te verbinden moet worden opgemerkt dat elke plantage riet produceert met haar eigen karakteristieken. De meest voor de hand liggende redenen hiervoor zijn de verschillen in geografische ligging van de plantages, de verschillen in bodemsamenstelling en klimatologische omstandigheden, als wel de kennis en vakmanschap van de kweker.
Silvacane,
Silvacane.
Carqueiranne, Var - Frankrijk.


Silvacane is de naam van een van de grootste Arundo donax plantages in Frankrijk. De plantage wordt geleid door alweer de 3e generatie sinds Honorat Donatie het bedrijf stichtte in 1932. Het bedrijf kan bogen op een lange familie traditie. Beroemde jazz-musici zoals Sidney Bechet, Charlie Parker en Jerry Mulligan kochten hier hun saxofoonrieten. Silvacane werkt samen met de grootste clarinet en saxofoonrieten producenten ter wereld.
Medir
Carles Medir.
Palamós, Girona - Spain.


In Palamos in het hart van de Spaanse Costa Brava, 100 km ten noorden van Barcelona, liggen de plantages van Carles Medir die al bestaan sinds 1916. Inset gebied rond Palamós vlakbij de zee en langs de oevers van de vele baaien en rivieren is Arundo donax helemaal in zijn element. Carles is erin geslaagd om het door zijn grootouders gevestigde bedrijf uit te bouwen tot een van de grootste Arundo donax producenten.
Rigotti, Roseaux du Var
Rigotti.
Cogolin, Var - France


In het Provençaalse stadje Cogolin vlakbij de Golf van Saint-Tropez is de firma Rigotti gevestigd. Franco Rigotti en zijn zoon Daniël hebben hier een moderne werkplaats waar niet alleen Arundo donax producten worden geproduceerd, maar ook allerlei gereedschappen (voor het rieten maken) en accessoires, gereedschappen en polsters voor houten blaasinstrumenten. Rigotti verkoopt zijn producten toonaangevende bedrijven in Europa, Japan en de Verenigde Staten.
Argendonax, Mendozza
Argendonax
Mendozza valley - Argentini
ë.

Ook in Argentinië tiert Arundo donax welig. Vooral in de Medozza vallei, die vooral ook bekend is vanwege de uitstekende wijnen die daar vandaan komen. Het riet dat hier sinds het begin van de 80-er jaren wordt verbouwt is van constant hoge kwaliteit Argendonax bestaat uit 5 grote plantages en is 54 hectare groot. De totale productie bedraagt ongeveer 8 miljoen rieten per jaar. Argendonax is de grootste Arundo donax producent buiten Frankrijk en levert aan alle rieten producenten ter wereld.
Marca, Roseaux de la Côte d
Marca et Cie
Ollioules, Var - France.


Marca, of: Manufacture d'Anches et de Roseaux de la Côte d'Azur, begon met de productie van Arundo donax in1957. De plantages zijn gesitueerd in de Provence, vlakbij het middeleeuwse plaatsje Ollioules, ten westen van Toulon. Marca produceert voornamelijk clarinet en saxofoon-rieten in eigen werkplaats, maar de plantage levert ook ruw-materiaal en halffabrikaten voor de productie van hobo- en fagot-rieten.
Marion, Hans Wisse
Marion Ltd.
Grimaud,Var - France.


MARION Ltd. Is gevestigd in Grimaud, vlakbij Saint-Tropez. Marion beheert al vele jaren verschillende plantages en levert haar product direct aan musici en rieten-producenten. Marion Ltd verbouwt Var-Arundo donax van de beste kwaliteit en wordt hoog gewaardeerd door top-musici.

Hans Wisse (Fagotriet.nl & BassoonCane.com) bespreekt de recente oogst met Marion-eigenaar Julien Charbonnier.